De volgende jaren richt de stad Kortrijk stelselmatig herdenkingsmonumenten op alle begraafplaatsen Kortrijk en de deelgemeenten. Op die monumenten komen de namen van de oorlogsslachtoffers die op de begraafplaats hun laatste rustplaats vonden.
Het oplijsten van de oorlogsslachtoffers - oud-strijders, weerstanders, opgeëisten, weggevoerden ... gebeurt in nauwe samenwerking met de W.A.R. Dit is de Operatie Remembrance, geen gemakkelijke klus want één officiële lijst werd nooit opgesteld. Voor het oplijsten van de oorlogsslachtoffers raadplegen wij dan ook de meest diverse bronnen in archieven, in boekwerken, bidprentjes en op de grafzerken zelf.
Waarom noemen wij hen "oorlogsslachtoffers"? Ook al kwam een oud-strijder volledig heelhuids terug naar huis, hij was nooit meer dezelfde als degene die naar het slagveld vertrok. Betrokken zijn bij een oorlog verandert een mens, vandaar dat de term oorlogsslachtoffer gepast is.
Tijdens Operaratie Remembrance duiken ook namen op die oorlogslachtoffer zijn maar hun laatste rustplaats niet in Kortrijk of één van haar deelgemeenten hebben. De personen waarvan de W.A.R. een bidprentje of rouwbericht heeft, lijsten wij op - per provincie voor Vlaanderen - naargelang de laatste rustplaats van de persoon. Is die plaats niet gekend gebruiken wij de plaats van overlijden.
Heeft u informatie, stuur die gerust door via contact. Alvast bedankt.
